10 år med Internet

Jag har rotat runt bland gamla backupskivor, och hittade en del gräsligheter till hemsidor jag har haft genom åren. Här borde jag berätta hela historiken om Internet från Arpanet, betydelsen av hyperlänkarna, den första webbläsaren Mosaik och hur stort Netscape var på 1990-talet. Men jag överlåter det åt andra.
Jag har gjort ett urval bland mina webbsidor, som jag presenterarar här. Från början publicerade jag dem i stort sett som de var då, gjorde bara justeringar som var nödvändiga för att få igång dem igen. Självklart innehöll de en hel del döda utlänkar, men förvånansvärt många av dem fungerade fortfarande.
Men trots att jag försökte avstyra sökrobotarna att indexera de gamla sidorna, upptäckte jag att de räliga gamla sidorna började dyka upp i sökmotorernas träfflistor. Något jag naturligtvis definitivt inte ville. Därför har jag valt att bara presentera skärmdumpar av ett urval av webbsidorna, och besparar eventuella besökare alla räliga inaktuella sidor.
Hur som helst så byggde jag min första hemsida från 1996, som ett delmoment i en kurs. Förfärligt rälig var den, så jag borde dölja den bakom lösenord. Inte sällan var webbplatserna gräsliga historier med grälla färger och bakgrundsbilder, och på väldigt många fanns en animation med texten "under construction", även om det inte pågick några förändringar, verkade det som. Den dominerande webbläsaren hette Netscape, och det var inte självklart att webbläsaren kunde visa frames.
Vid årsskiftet 1996-1997 byggde jag en obetydligt anständigare hemsida. Allt fler hade uppgraderat sin webbläsare, till en senare version som kunde visa frames-uppbyggda webb-platser. Det tog upp emot en halvtimme att ladda hem via ett 28.8 modem, som fortfarane var den snabba varianten, om jag minns rätt. Så självklart skulle den nya tekniken med frames provas.
När jag började programmera i Java under sommaren 1997 (mitt språk var egentligen Small Talk) tyckte jag att det häftiga med Java var att man kunde bygga applets, så från 1998 års hemsida började hemsidan innehålla lite applets. Det första handlade om att lära barn multiplikationstabellen. Tyvärr spärrar våra webbläsare ganska oftaapplets numera.

Januari 1999 fick min hemsida ett nytt utseende...
Under våren byggde jag en java-applet med en analog klocka tillsammans med en kompis som ett fritidsprojekt. Senare modifierade jag klockan med en påminnelsefunktion, och en Goofy-funktion, vad nu den ska vara bra till.
Det var ett roligt projekt, men som vanligt var det problem att få saker att fungera både i Internet Explorer och i Netscape. De hade olika sätt att hantera tiden på, så den gick alltid fel i någon av webbläsarna. Så även klockan existerade på en egen liten ö på Internet. Nu, i april 2006, när jag dammade av de gamla projekten visade det sig att dagens IE och Mozilla / Firefox, och troligen även Netscape visar den gamla appleten på samma sätt som jdk'ns Appletwiewer gjorde. Men säkerhetsinställningarna i dagens webbläsare kan ställa till en del trassel. Men med rätt inställningar ska den  gå rätt. Däremot upptäckte jag att ljudsignalen vid timslag och påminnelsefunktionen inte fungerar i Mozilla / Firefox Testa klockan (tryck på knappen för att ändra mode).
September 1999 genomfördes den sista betydande ändringen på ett tag. Det var den sista versionen utan server-script. Här hade jag börjat titta på Java-script, och en verision av Milenniumräknaren fanns här. Den fanns tidigare som en applet, men jag har inte orkat leta upp den.
Någon gång 2002 satte jag upp en egen server för att leka med lite script och sådant.
2003 hade hemsidan byggts om och experimenten med cgi-scripten hade slängts ut och ersatts med php-script. Den första wap-varianten fanns på plats. Nytt var även väderdatabasen, som dock inte fungerar längre, eftersom den är kopplad mot en databas som är ersatt med en ny.
I januari 2005 tog jag ner servern, och den versionen som var igång då, var den sista som var uppbyggd helt med html och tabeller.
Utseendet för december 2005 växte fram under året, då jag experimenterade med xhtml och css. Valideringen är lite si och så, jag hade knappt hunnit validera sidorna innan jag hittade på nya ändringar, som borde leda till nya valideringar.

Skicka meddelande till BoKrister
Logga in
Senast ändrad: 2009-06-02.

Den första webbsidan 1996(200kb)
Första webbsidan, hösten 1996
Webbsidan våren 1997(130kb)
Våren 1997
1999 års webbsida(100kb)
1999 års webbsida
September 1999(130kb)
Webbsidan från september 1999
Länklistan 1999(150kb)
Länklistan från 1999
Webbsida 2005(150kb)
Websida från 2005