Webb och Wap -access till temperaturdatabasen

Bild: Sökformuläret i wappvarianten (26kb) Bild: Tabellens utseende i en Nokia wap-telefon (36kb)
Då jag visade projektet, med alla dess kluriga lösningar, för kompisarna, som jobbar på de hypade IT-företagen, började de skoja om att temperaturdatabasen borde vara tillgänglig i deras Wap-lurar.
Mitt learning by doing-projekt skojar man inte bort så där hur som helst, så det var bara att sätta igång att lära sig WAP, WML och allt det där också.

Hur fixar man en wapptjänst, frågade jag mej.
Ganska snart insåg jag att ett sätt att arrangera en WAP-tjänst var helt enkelt att börja med att sätta upp en egen webbserver, som senare skall kunna kompletteras med WAP-funktionen.

Via en kort omväg om CGI med Pearl insåg jag att det är PHP man skall lära sig när det gäller databasdrivna webbsidor. Vill man ha en driftsäker server till ett lågt pris, kan man välja Apache och kör den under Linux tillsammans med MySql. 

Första delmålet blev att arrangera en vanlig dynamisk webbsida med en dynamisk tabell där innehållet hämtats ur databasen.

Då det var dags att skapa tabeller i MySql fick jag damma av de gamla kunskaperna om hur man via en kommandorad skapar tabeller i SQLserver, eftersom man gör på ungefär samma sätt som i SQLserver. Det finns visserligen grafiska verktyg för ändamålet, men jag insåg att det är inte värt besväret att installera det och sätta sig in i hur det fungerar.

Någon gång under våren 2003 kom jag på den lysande idén att jag förutom databasen med tidigare temperaturer, även borde borde tillhandahålla nuvarande temperatur via webb och wapp- gränssnitten. Det är ju en oerhört användbar funktion då man är på solsemester och vill förvissa sig om att man har bättre väder där man vistas än vad det är hemma. Bilderna visar min wap som den såg ut i maj 2004.
Webb och wap- varianten ligger nere sedan januari 2007, medan Pc och Basic-stamp- delarna snurrar vidare (februari 2008).
Tillbaka

Skicka meddelande till BoKrister
Logga in
Senast ändrad: 2009-06-02.

 Bild: Funktionen nuvarande temperatur i en Nokia wap-telefon (179kb)