6x6 cm bälgkamera med mätsökare

6x6 cm mätsökarkamera med bälg (41kb)
6x6 cm mätsökarkamera med bälg

Kameran på bilden är av märket Atlantic och har negativformatet 6x6 cm. Den har en variant av mätsökare, som är ett verktyg för avståndsinställning. På denna kameran fungerar mätsökaren så att man har ett gult fält mitt i sökaren, och man vrider på en ratt på kamerans översida tills det gula fältet visar en skarp bild utan dubbla konturer. Därefter läser man av avståndet på en skala på ratten och överför det till objektivets avståndsskala.
På senare mätsökarkameror är mätsökaren hopbyggd med objektivets avståndsring.

Optiken har bränvidden 75mm, och bländaren är inställbar mellan 3,5 och 22. Närgränsen för avståndsskalan är 1 meter. Exponeringstiden är fast. Kameran är utrustad med centralslutare som spänns med en separat spak. Andra faciliteter är självutlösare och uttag för trådutlösare och synkroniserad blixt.

Negativformaten 6x6 och 6x9 cm var vanliga för amatörfotografer innan instamatic- eran. En nackdel med de stora negativformaten är att brännvidden på normaloptiken blir längre än vad vi är vana vid idag (ca 80mm för 6x6 cm). Ett sätt att göra kameran mer fickvänlig var att montera objektivet på en utfällbar bälg. Ett annat exempel på bälgkamera är min Zeiss-kamera.

Läs om principen för mätsökaren på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4ts%C3%B6karkamera