Dinkelbaguetter

Kalljästa baguetter som du rör ihop på kvällen och gräddar innan frukost på morgonen.
Snabbvariant i slutet av beskrivningen.

Inspirationskälla: Sommarbaguetter i Enklare bröd av Martin Johansson.

Ingredienser:

4 dl kallt vatten
6 g jäst (1/8 paket)
2 tsk salt
195 g dinkelmjöl
325 g bakvetemjöl special (med fullkorn)

Gör så här:

På kvällen:
Rör ut jästen i vattnet
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda
Låt jäsa i bunken under en bakduk under natten
Se till att det finns ett par isbitar i frysen.

På morgonen:
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Använd gärna grahamsmjöl vid utbakningen.
Drag ut den till en kvadrat
Vik ihop till ett paket uppifrån, nedifrån och från sidorna. Låt den bli ca 25x25 cm
Vänd skarven nedåt.
Låt jäsa ca 30 minuter

Efter jäsningen:
Dela degen i fyra avlånga delar
Lägg baguetterna på bakplåtspapper på en plåt eller bricka.
Låt gärna jäsa igen medan ugnen värms
Värm ugnen till 300 grader och med en oöm braspanna i botten och en plåt på falsen över.

När ugnen är varm:
Låt baguetterna glida över på den heta plåten.
Släng isbitarna på den oömma braspannan.
Sänk temperaturen till 250 grader.
Grädda baguetterna 15-20 minuter.

Låt baguetterna svalna på galler.


Snabbvariant:
Värm vattnet till fingervarmt
Öka jästmängden till 25 g
Tillsätt 2 krm socker
Gör en fördeg av allt utom bakvetemjölet.
Låt jäsa cirka en halvtimme.
Tillsätt bakvetemjölet
Knåda cirka 8-12 minuter
Tillsätt eventuellt ytterligare lite vetemjöl
Låt jäsa igen cirka en halvtimme
Vik degen och forma fyra baguetter



Tillbaka till: Start BoKrister.se ... Kategorin övrigt ... Index över recepten.


Senast ändrad: 2017-06-09.