Tryck-kokaren

Bild på en gammal tryck-kokare (29kb)
När jag var barn var jag väldigt fascinerad av grannfruns tryckkokare. Den stod där på spisen och ångade och fräste, och vi barn fick absolut inte vara i närheten av spisen när den var igång.
I vuxen ålder kunde jag inte motstå frestelsen att köpa en sådan på loppmarknad. Jag tror att det var två kronor jag gav för den, och den fungerar faktiskt fortfarande.
När den kommer på tal brukar mina ungdomar berätta mustiga historier om hur jag målade taket med hemgjord nyponsoppa och skenande risgrynsgröt.
Genom att väga klumpen som reglerade trycket och mäta diametern på röret den vilade på, kunde vi ju nästan ha en liten fysiklektion, där vi beräknade temperaturen i tryckkokaren till cirka 120 grader, vilket leder till att koktiden kan minskas till en tredjedel. Förutom de spektakulära experimenten var den faktiskt bra att koka kalops och ärtsoppa i.


Senast ändrad: 2010-02-18.