Mobiltelefon

Andra generationens mobiltelefoni, GSM, introducerades 1992 i Sverige. Det är digitalt och kom att ersätta det analoga NMT-systemet successivt.
Mobiltelefonin ökade snabbt, och vi upplevde något av en mobiltelefonboom strax efter introduktionen av GSM.

Nokia 2110

Min första mobiltelefon var en Nokia 2110, som införskaffades 1997. Faciliteterna i den mobiltelefonen var sparsamma. Förutom telefonbok fanns det möjlighet att ta emot och skicka sms, under förutsättning att man hade ett abonnemang med stöd för sms, vilket inte var någon självklarhet då. Om jag minns rätt, var abonnemangen med möjlighet till sms hos dåvarande Europolitan något dyrare per månad än om man avstod från möjligheten att sms-a.
Roaming när man var utomlands var inte heller någon själklarhet då. Jag vill minnas att även det krävde en speciell registrering även med de vanliga månads- abonnemangen.
Batteritiden var inte den bästa på 1990-talets mobiltelefon, det ingick nästan i dagsrutinen att koppla in mobiltelefonen till laddaren på kvällen, och det var inte ovanligt att man stängde av telefonen för att spara på batteriet.

Paradigmskifte

Idag tror jag det blir allt vanligare att telefonen är igång ständigt. Sedan boomen i mitten av 1990-talet har vi successivt upplevt ett paradigmskifte. Tidigare ringde vi till en plats där vi trodde att personen vi sökte befann sig. Idag ringer vi allt oftare istället till personen, även om vi tror att vederbörande är hemma och nåbar via den fasta telefonen.
Tidigare bestämde vi exakta tider och platser att träffas på. Numera är det allt vanligare att vi bestämmer cirkatider och ungefärliga platser, med förbehållet att vi ringer när vi är på väg och börjar närma oss.
Sedan dess har GSM-systemet byggts ut runt om i världen, och de nya 3-bands-telefonerna fungerar i stort sett i alla världsdelar. Roaming när vi är utomlands, att telefonen uppför sig på samma sätt oavsett om vi är hemma eller på badstranden i något avlägset badparadis, är numera en självklarhet.

Nokia 3110

Nästa mobiltelefon i min lilla samling var en Nokia 3110. Formatet hade blivit mer fickvänligt, och batteritiden betydligt bättre. En av de nya faciliteterna var ett par spel, bland annat Snake. Telefonen var även utrustad med kalkylator. En annan facilitet var ordlistan som underlättade sms-andet på så sätt att man slapp trycka fram den rätta av de tre bokstäverna på varje knapp, man trycker bara en gång per knapp. Telefonen själv gissar tänkbara ord baserat på de tryckta knapparna. En funktion jag faktiskt saknar på min nuvarande amerikanska smart-telefon, trots att jag sms-ar sparsamt.
Nytt var även att man kan komponera sina egna ringsignaler och ta emot ringsignaler via sms.

Nokia 6310

Nokia 6310 var en av de första av Nokias mobiltelefoner som hade både 2,5G med GPRS och mikrobrowser för wap.
Sedan våren 2002, då en Nokia 6310 kom i min väg, har mobilt Internet varit en del av min vardag.
Nu, när infrastrukturen finns till ett överkomligt pris, har en hel del vettiga användningsområden vuxit fram. Med mikrobrowserns fyra raders text om vardera 22 tecken går det exempelvis att wappa in på jobbets server, om den har stöd för wap förståss, för att läsa och skriva mail under en resa. Visserligen är det ingen hit, men ofta är det tillräckligt för att ha koll, och kunna få iväg ett kortfattat svar.
Teckeninmatningen blir som att skicka sms, fast via mail och för en betydligt lägre kostnad.
Mobilt Internet är åxå perfekt för att ta del av senaste nyheterna från exempelvis ekot, svt, och numera även Sveriges radios lokala kanaler med flera. Något som är helt perfekt under tiden man väntar på tåget, i kassakön eller under tågresan.
Nokia 6310 har dessutom som en av Nokias första mobiltelefoner Bluetooth, som kan användas som en del i ett personligt nätverk (PAN) mellan exempelvis ficktelefonen, handdatorn och ett trådlöst headset. Det kommer mer om Bluetooth på annan plats senare.  Bland övriga faciliteter i Nokia 6310 kan nämnas kalender, som jag dock knappast har använt. Något kallat plånbok, som var tänkt att samla kortnummer och dess lösenord. Den använde jag bara för lösenordet till mitt wappmail, och det var det ju praktiskt till. Röstuppringning är en rätt spektakulär facilitet. Man trycker på en knapp och säger ring hem och om man har tur så ringer den upp hemnumret. Att göra lista kan vara en annan praktisk funktion, så man slipper sms-a korta komihåg-grejer till sig själv, som jag har iakttagit att somliga gör.
Mobiltelefon Nokia 2110 (24kb)
Mobiltelefon Nokia 2110 med
antennen utdragen.
Mobiltelefon Nokia 3110 (29kb)
Mobiltelefon Nokia 3110 Wap-funktionen i  Nokia 6310 mobiltelefon(36kb)
Wap-funktionen i Nokia 6310 mobiltelefon
Skicka meddelande till BoKrister
Senast ändrad: 2017-06-10.