Handdator Psion serie 5

Året var 1998 och Psion serie 5 var min första kontakt med handdatorer.
Det var smått fantastiskt att ha en dator som startade och var färdig att använda med en gång när man öppnade den. Tanken var förståss att Psion skulle ersätta Filofaxen, men man var fortfarande bunden till skrivmaskins och skrivbordsmetaforen. Det stora tangentbordet tillät att man använde touchmetoden när man skrev på den, och var man inte beroende av de svenska bokstäverna kom man lätt upp i samma takt som på sin Pc. Men ganska snart upptäckte de flesta av oss att det inte fungerar med rätt fingersättning när man är på språng borta från kontorsmiljön, och tumvalsen, som idag tillämpas av nästan alla sms-are, uppfanns snabbt. Det var något som Psion lär ha tagit fasta på, när de införde ett pekfingerspår på undersidan av den efterföljande modellen. Jag gissar att målgruppen var early adapters, som gärna meckar lite, och finner sig i att allt inte alltid fungerar perfekt, mot att man har en elektronisk kalender, som under gynnsamma förhållanden går att synkronisera mot exempelvis Outlook. Det kändes lite hasardbetonat vilka kalender- noteringar som blev synkade, raderade eller rent av dubblerade i både handdatorn och på Pcn. Men till Psions försvar måsta man säga att synkproblemen ingalunda är unikt för Psion.
Något som var ett större problem var att batteritiden var relativt kort, något man kan stå ut med om det inte vore för att backup- batteriet, som kostade en femtilapp, drogs ut ganska snabbt även i hopfällt läge om man inte bytte batterierna. Det gällde alltså att synka och kopiera över dokument i tid och otid.
Det var lite meck att få kontakt mellan Psion och Pc´n även via seriekabeln ibland. Men när man hade etablerat kontakt var överföringen av filer smidig, word och excel-filer konverterades automatiskt till rätt format när man drog dem mellan Psions utforskar-fönster på Pcn och windows utforskaren. Hur som helst med det stora tangentbordet var Psion bra att ha med sig på resor för att föra anteckningar med.
Jag hann åstadkomma en hel del mer eller mindre spektakulära reseskildringar sittande i gaten på flygplatserna, i flygplans- och tåg- säten innan Psion ersattes av en Palm M515.

Hårdvara

Psion serie 5 är utrustad med en monokrom tryck- känslig skärm med den aktiva storleken av 133x50 mm med upplösningen 640x240xpixlar. Tangentbordet med 53 tangenter i näst intill fullstorlek åker ut framåt när man öppnar handdatorn.

Processorn är en ARM 7100 RISC processor på 18.4 MHz och minnet är 4 eller 8 Mb RAM
Operativsystemet är 32bit EPOC32
Datorn drivs med 2 AA batterier, som varar cirka 35 timmar, eller den medföljande batterieliminatorn. Eftersom datorn förlorar allt som finns lagrat i den då batteriet är slut, är den även utrustad med ett CR2032 lithium-batteri som backup.
Måttet när den är hopfälld är 170x90x23mm och vikten 354 gram inklusive batterier.
Datorn kommunicerar med omvärlden via IrDA, med maxhastigheten 115200bps, eller via serieporten, med maxhastigheten 115200bps.

Mjukvara

Programmen som följde med Psion serie 5 är bland annat kalender, som skulle gå att synka mot bland annat Outlook.
Kalkylprogram och ordbehandlingsprogram, där ordbehandlingsprogrammet har stavningskontroll.
Det följde även med en klocka med världskarta i ett och samma program.
Kalkylator med läge för enkla och avancerade funktioner.
En liten databas med kartotek- liknande användar- gränssnitt.
En diktafon, som man kan spela in små röstmeddelanden på.

Handdator Psion serie 5 (17kb)
Handdator Psion serie 5 då den är hopfälld Psion då den är öppen (23kb)
Psion då den är öppen Tumvals (17kb)
Tumvals
Skicka meddelande till BoKrister
Senast ändrad: 2010-02-27.