Rullbandspelare Tandberg

Jag gissar att spolbandspelare av varumärket Tandberg ingick i standardutrustningen i många skolor på 1970-talet. Det var med hjälp av rullbandspelaren från norska Tandberg vi lärde oss vår Dennis Gotobed- engelska.
Min Tandbergare med modellbeteckningen 14-21 är en tvåspårs mono- maskin (ett ljudspår i vardera riktningen). Serie 14 tillverkades från 1968. Det är ett gediget bygge i teak med måtten 39x30x17 cm och vikten 8,7 kg. Priset lär ha varit 1295 norska kronor.
Bandspelaren är försedd med 20 transistorer och 3 tonhuvuden, varav ett är ett så kallat free-head, som jag gissar bland annat kunde användas för kontrollspår när man visade diabilder.
Det har ett hyfsat frekvensomfång, 40 Hz till 18 kHz. Uteffekten är 10 watt med 4 ohms högtalare. Bandspelaren är försedd med en mängd faciliteter, två hastigheter: 1 7/8 och 3 3/4, tre separata ingångar för inspelning med mikrofon, radio och pickup. Man kan även använda bandspelaren som grammofonförstärkare.
Det var alltså flera knappar och spakar som kunde hamna i fel läge, så den stackars engelskatanten blev helhispig innan hon slutligen fick ljud i bandspelaren, i allmänhet med full ljudstyrka och i fel hastighet. Och att samtliga knappar hamnade i fel läge var det ju alltid någon som såg till i något obevakat ögonblick.
Källor: Besök Norsk radiohistoriska förening på http://www.nrhf.no/
Spolbandspelare Tandberg(17kb)
Spolbandspelaren från norska Tandberg, med vars
hjälp vi lärde oss vår DennisGotobed- Engelska
Bandföringen på Tandbergbandspelaren (18kb)
Bandföringen på Tandbergbandspelaren
Mekanik spolbandspelare Tandberg (22kb)
Mekaniken var rejält tilltagen på Tandbergaren
Motorn (22kb)
Spolbandspelarna hade ofta 220V växelströmsmotor.
Uppe till höger syns transformatorn.
Förstärkarkorten (27kb)
Tandbergbandspelarens förstärkarkort
Skicka meddelande till BoKrister
Senast ändrad: 2017-06-10.