Hemkonservering

Hemkonservering i hermetiska glasburkar, var ett av våra far- och mormödrars sätt att spara sommarens bär och grönsaker, innan frysen kom in i våra hem. Men det förekom även att köttbullar och andra rätter kokades in på hermetiska burkar för att dryga ut hållbarheten vid julens slakt.
Glasburkar, i allmänhet med glasbrukets namn inpräntat i locket, förslöts med gummiring. De ställdes i en ställning och locken trycktes på plats med en klämma. Ställningen sattes i en gryta med vatten, och det hela upphettades. Upphettningen innebar dels att bakterierna dog, men även att luft pressades ut ur burken. När det hela svalnade långsamt sögs locken fast så vakuum uppstod. Vi hade en konserv, ofta med en hållbarhet av flera år.

Jag har berättat i imperfekt, eftersom få utnyttjar metoden numera. Men jag brukar skoja att vi gör en kulturgärning när vi häller vårt hemgjorda äppelmos i hermetiska burkar för att spara utrymme i frysen. Vi får väl klä oss i knätofsar och bjuda in hembygdsföreningen nästa gång vi gör äppelmos

Bild på konserver på glasburk (21kb)
Glasburk med gummiring
Konserveringsapparatens insats  (21kb)
Locken trycks på plats med en klämma
Bild på konserveringsapparat (23kb)
Konserveringsapparat
Skicka meddelande till BoKrister
Senast ändrad: 2010-01-31.