Ingas grova bröd

Ett grovt rågbröd av skånsk typ där rågmjölet skållas kvällen innan baket. Brödet blir bäst om du först gör en fördeg och tillåter en lång jäsning, på det sätt som beskrivs. Men det går att rationalisera bort den första jäsningen. Mjölmängden kan i så fall behöva justeras något.

Ingredienser:

7,5 hg grovt rågmjöl
7,5 dl kokhett vatten
1,2 dl vetekross
1,2 dl rågkross

1,5 dl filmjölk
(Eller 1,5 tsk konc ättika och 1,5dl standardmjölk)
50 g jäst
210 gr (1,5 dl) mörk sirap
2 msk socker
1,5 msk salt

3,6 hg bakvetemjöl special
(2,5 hg vetemjöl)

Gör så här:

Dag1:
Slå det varma vattnet över rågmjöl och kross.
Täck över och låt stå över natten.

Dag2:
Smula och rör ut jästen i lite av mjölken
Värm fil, sirap och skållet till fingervarmt
Arbeta ihop allt till en smidig deg
Låt jäsa en halvtimme till en timme, beroende av temperaturen.

Efter 1a jäsningen:
Tillsätt bakvetemjölet och arbeta 4-8 minuter
Knåda eventuellt in upp till 2,5 hg vetemjöl (Mjölets volym och vikt varierar ju beroende av luftfuktigheten)
Degen kan gärna vara lite kladdig.
Låt jäsa cirka en halvtimme

Efter 2dra jäsningen:
Baka ut som två limpor, cirka-vikt 12 hg vardera.
Använd gärna grahamsmjöl till utbakningen.
Lägg dem på ett bakplåtspapper
Jäs igen 40-80 minuter.
Värm upp ugnen till 300 grader (Om du inte gillar sprickor i bröden, värmer du ugnen till 225 grader).

Efter 3dje jäsningen:
Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader
Grädda i ca 30 minuter
Sätt i termometern
Grädda till 99 grader eller cirka 10- 20 minuter till.

Tillbaka till: Start BoKrister.se ... Kategorin övrigt ... Index över recepten.


Senast ändrad: 2015-04-22.