Kaffekavring

Ingredienser:

4 dl varmt kaffe
1 msk linfrö
1 dl rågkross
3,2 hg grovt rågmjöl
1 dl solrosfrö
----------
1 paket jäst
3 dl vatten
1,8 hg mörk sirap
1 tsk ättika
1 msk salt
----------
6 hg rågsikt

Gör så här:

Skålla:
Häll lite av kaffet över linfröna
Häll resten av kaffet över rågmjöl och rågkross
Låt vila minst tills skållet blivit fingervarmt, eller bättre över natten.

Fördegen:
Lös jästen i lite av vattnet.
Blanda sirapen och resten av vattnet
Värm sirapsblandningen till fingervarmt (eller 40-45 grader om skållet är rumsvarmt).
Blanda skållet, sirapsblandning, jäst, ättika och salt
Låt jäsa cirka en halvtimme

Knåda degen:
Tillsätt rågsikten allt på en gång.
Knåda cirka 4 minuter.
Låt jäsa cirka 30 minuter

Baka ut brödet:
Skrapa ut degen på det mjölade bakbordet. Mjöla ovanpå.
Vik in från höger och vänster mot mitten. Mjöla lite. Vik uppifrån och nerifrån mot mitten, så degen blir fyrkantig.
Dela på mitten och forma två limpor.
Lägg limporna på bakplåtspapper
Låt bröden jäsa cirka 30 minuter
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i nedre delen.

Grädda brödet:
Låt brödet glida över på den heta plåten.
Sänk temperaturen till 225 grader.
Grädda i cirka 45 minuter totalt. Sätt i termometer efter ca 30 minuter.
Brödet är klart när innertemperaturen är 98 grader.
Låt brödet svalna på ett galler.

Tillbaka till: Start BoKrister.se ... Kategorin övrigt ... Index över recepten.