Lussekatter

Ingredienser:

250 gr smör
2 pkt saffran
4,5 dl gräddmjölk (1,5 dl vispgrädde och 3 dl standardmjölk)
2 ägg
2 pkt jäst
2,5 hg socker
9,8-10,3 hg vetemjöl

Gör så här:

Smält smöret
Tillsätt saffranet i smöret och låt koka ett ögonblick

Tillsätt gräddmjölken och äggen
Värm till fingervarmt

Smula jästen i degbunken
Lös jästen i lite av mjölkblandningen

Tillsätt resten av mjölkblandningen, sockret och 4,8 hg av vetemjölet
Blanda till en lös smet.
Jäs fördegen cirka 30 minuter

Tillsätt 5-5,5 hg vetemjöl
Knåda cirka fyra minuter
Jäs 30-40 minuter

Kavla lussekatterna:
Dela degen i två delar och baka ut i två omgångar.
Kavla centimetertjockt
Rulla mot mitten från båda hållen
Skär ganska tjocka, ca 3 cm skivor, vrid ”halvorna” ett halvt varv, och platta till
Se hur du kavlar lussekatterna

Garnera med russin
Jäs 30-40 minuter
Pensla med uppvispat ägg
Grädda i 225-250 grader 5-7 minuter
De ska vara ljusa!


Tillbaka till: Start BoKrister.se ... Kategorin övrigt ... Index över recepten.


Senast ändrad: 2017-06-09.