Rågskorpan är en traditionell Karlskrona- skorpa som är frasig på ytan med mjukt innehåll. Rågskorpan serveras med fördel ljumma som en franskbulle med smör, ost och marmelad.
25 g margarin
5 dl mjölk
1 paket jäst
0,5 dl socker
0,5 msk salt
3 hg rågsikt
3 hg vetemjöl
1 hg grahamsmjöl
Fördeg:
Smält margarinet
Lös jästen i lite av mjölken
Tillsätt resten av mjölken till margarinet och värm till fingervarmt
Blanda mjölkblandning, jäst, socker och salt.
Tillsätt rågsikten
Blanda till en smet
Låt jäsa cirka en halvtimme
Efter första jäsningen:
Knåda ner vetemjölet och grahamsmjölet
Knåda några minuter
Låt jäsa ytterligare cirka en halvtimme
Efter andra jäsningen
Rulla och skär skivor, forma cirka 15 - 20 bullar
Sätt igång ugnen på 225 grader.
Jäs gärna bullarna igen medan ugnen blir varm.
Grädda i cirka 10 min
Låt bullarna svalna något
Dela bullarna med en gaffel
Rosta halvorna i 200 grader varmluft cirka 10-20 minuter. Ha dem under uppsikt, så de inte blir för mörka!
Tillbaka till: Start BoKrister.se ... Kategorin övrigt ... Index över recepten.