Ett mörkt bröd med skållat rågmjöl.
Receptet är beräknat för en stor lergryta (4 l)
Låt gärna brödet vila några timmar innan du skär det.
Dag 1
360g grovt rågmjöl (6 dl)
7,5 dl vatten
Dag 2
0,75 dl mjölk
50 g jäst
3 krm ättikssyra (24%)
140 g sirap (1 dl)
0,5 msk fänkål
0,5 msk salt
Ca 6 hg bakvetemjöl special eller vanligt vetemjöl (ca 10 dl)
Dag 1
Koka upp vattnet
Häll rågmjölet i vattnet och blanda.
Lägg en bakduk över och låt stå tills nästa dag.
Dag 2
Lös jästen i lite av mjölken
Tillsätt ättikssyran och sirapen till resten av mjölken
Värm sirap och mjölkblandningen till cirka 50 grader.
Tillsätt salt och fänkål till mjölkblandningen
Tillsätt mjölkblandningen till skållet från igår och blanda.
Tillsätt jästblandningen och blanda.
Låt fördegen jäsa cirka en halvtimme.
Efter första jäsningen:
Tillsätt vetemjölet
Knåda 5-8 minuter
Låt degen jäsa ytterligare cirka trekvarts timme.
Lägg lergrytan i vatten under tiden.
Efter andra jäsningen:
Pensla lergrytan och locket med matolja
Bröa eventuellt med grovt rågmjöl
Stjälp över degen i grytan.
Jämna till degen med en våt degspade
Lägg på locket och låt jäsa cirka en timme
Efter tredje jäsningen:
Ställ in grytan på gallret nederst i kall ugn
starta ugnen på 200 grader.
Grädda i cirka en timme.
Efter 50 minuters gräddning:
Häll ut brödet ur grytan och låt det grädda färdigt på gallret.
Om du har termometer i ugnen, kan du sticka in den i mitten av kortsidan och grädda till 99 grader.
Utan termometer gräddar du cirka 10 minuter tills brödet har fått fin färg.
Tillbaka till: Start BoKrister.se ... Kategorin övrigt ... Index över recepten.