filnamn: stenugnsbakning

Stenugnsbakning i Björnstorp


Många goda bröd blev det.Bröden läggs in i ugnen, och här ska det gå undan, så gräddningstiden blir densamma för hela baket.


Glöden skyfflas över till sättugnen. När första baket är klart, skyfflas den tillbaka i ugnen för att utgöra en startbädd till nästa brasa.


Innan bröden sätts in i ugnen rakas aska och glöd ut ur ugnen, och ugnen torkas med en våt handduk.


Siktebröden är på jäsning medan de franska lantbröden är i ugnen och degen till det grova knådas.


Det franska lantbrödet är klart att baka ut.


Den grova rågdegen är tung att knåda. Fyra personer, två på vardera sidan om tråget, boxar in ytterligare mjöl i skållet och jästblandningen till en lagom konsistens. Degen knådas och vänds från den ena kortsidan till den andra i tråget tills den är jämn


Vi började elda lite på fredagskvällen för att bättra på draget och driva ut fukten ur stenugnen. Under tiden skållades rågmjöl i de stora baktrågen och en fördeg sattes till.


Vi bakade tre sorters bröd på cirka 20 liter degvätska vardera. Varje omgång gav cirka 40 stycken bröd som väger cirka 8-10 hg. Här ser vi det franska lantbrödet.


En lördag i slutet av maj hade vi nöjet att vara med och baka handknådat stenugnsbakat bröd på gammalt vis i bakstugan på Björnstorps slott i Skåne.